A kristályok tisztítása

A kristályok képesek felvenni a környezetük rezgéseit — tekintet nélkül arra, hogy azok kívánatosak-e a számunkra, vagy épp ellenkezőleg, szeretnénk megszabadulni tőlük.

A tisztítással valódi támogatást nyújthatunk a kristályoknak ahhoz, hogy mielőbb megszabadulhassanak az idegen rezgésektől és lenyomatoktól. A saját közegükben ezt a saját ütemük szerint tennék. Amennyiben egy kristályt terápiás céllal szeretnénk újból igénybe venni, az esetlegesen korábban rárakódott mintákat el kell távolítanunk róla/belőle — ahogyan a szikét is megtisztítják az újbóli műtét előtt.
Az általam hatásosnak talált módszerek közül felsorolok néhányat, érdemes kipróbálni őket.

Tisztítás tudati energiával

Ez az általam legtisztábbnak tartott módszer. Teljes értékű, kellően rövid ideig tart, mellékhatása nem ismert és az alkalmazóra nézve veszélytelen. Bárki használhatja, aki megkapta rá a megfelelő beavatást.

Tisztítás Reiki „Jakikiri Joka Ho” technikával

Szintén teljes értékű és mellékhatásoktól mentes módszer, amelyet bármely tárgy (akár egy lakóház) megtisztítására használhatunk. Valamivel hosszadalmasabb az előző eljárásnál.
Reiki beavatás szükséges hozzá.

Tisztítás füsttel

Van néhány gyógynövény és füstölő (incense), amelyeket kipróbáltam, ezek használatát jó szívvel ajánlom: zsálya (elsősorban a fehér zsálya), copal, palo santo, szantál, tömjén és szinte bármelyik tibeti keverék (Mahakála, Csenrézi).
Az a jó „mellékhatásuk” is megvan, hogy a kristályon kívül a környezetet (pl. szoba) is tisztítják.

Tisztítás vízzel

A legfontosabb figyelni arra, hogy a tisztítani kívánt kristályunkra hogyan hat a víz: jónéhány ásvány oldódik, (halit, cölesztin) vagy elveszíti a kristályszerkezetét (azurit), mások pedig oxidálódhatnak (a maguk módján „berozsdásodnak” – termésvas,). Érdemes utánajárni még a víz alkalmazása előtt…

Az áramló víz az energiaminták legjobb tisztítója. A vízzel történő tisztítás türelemre tanít — néha igencsak hosszan kell végeznünk, hogy a kristályunk valóban megtisztuljon. Otthon nyugodtan használhatjuk a vezetékes ivóvizet
Aki olvasta Masaru Emoto vízről írt könyveit vagy értekezéseit, az érteni fogja, hogy ez hogyan lehetséges.

A kristályok „feltöltése”

Sokszor olvastam arról, hogy a megtisztított kristályokat „fel kell tölteni” — a Nap, illetve a telihold fényével vagy Reiki energiával. Eleinte magam is megkíséreltem a feltöltést és az a személyes tapasztalatom, hogy ez meddő dolog. A feltöltődésben a kristályok a mesterek, mi pedig a kezdők vagyunk.

A minap az ötlött fel bennem, hogy a feltöltési kísérlet olyan, mintha egy farkast tanítanánk harapni. Ahogy a farkas is jobban tudja, hogyan harapjon, a kristály is sokkal-sokkal inkább „tisztában van” azzal, hogy hogyan nyerje vissza a saját rezgéseit és energiaszintjét — évmilliók óta ezt „teszi” a saját módján és ütemében. Ha a mi idő-fogalmaink szerint ez túlságosan hosszadalmas, jusson eszünkbe, hogy a kristályok egy picit más időbeli távlatban léteznek.